GOTLAND POETRY FESTIVAL
9th international

23-25 August 2002
Participants: Eva Runefelt - Sweden, Björner Torsson - Sweden, Pia Tafdrup - Denmark, Cathal Ó Searcaigh - Ireland, Medbh McGuckian - Northern Ireland, John McGuckian - Northern Ireland, Andres Ehin - Estonia, Donaldas Kajokas - Lithuania, Jan Henrik Swahn - Sweden, Marie Silkeberg - Sweden, Lars- Håkan Svensson - Sweden.

PROGRAM - IN SWEDISH

Fredag 23 augusti

12.00 Gotlands konstmuseum, Visby

POETRY IRELAND:
Medbh McGuckian
Cathal Ó Searcaigh
John McGuckian
Konferencier: Lena Pasternak

15.00 Gotlands konstmuseum, Visby
Konferencier: Jan Henrik Swahn

Eva Runefelt
Pia Tafdrup
Marie Silkeberg

19.30 Almedalsbiblioteket, Visby

Poesicafé
Läsningar och musik.
Konferencier: Jan Henrik Swahn

Servering i pausen


Lördag 24 augusti

12.0 Klintehamns bibliotek - obs! fritt inträde

Eva Runefelt
Cathal Ó Searcaigh
Pia Tafdrup
Björner Torsson
Medbh McGuckian

17.30 Petesgården, Hablingbo

Poesicafé
Läsningar och musik.
Konferencier: Björner Torsson

Servering i pausen

Söndag 25 augusti

12.00 Kapitelhusgården, Visby

Medbh McGuckian
Marie Silkeberg
Jan Henrik Swahn
Paus

Cathal Ó Searcaigh
Andres Ehin
Donaldas Kajokas


Med reservation för eventuella ändringar.

Inträde 50 kronor per tillfälle
ABOUT PARTICIPANTS - information in Swedish

Andres Ehin
född 1940 i Tallin, bor i Rapla i Estland, lyriker, prosaist, redaktör och översättare. Efter universitetsstudier i finsk-ugriska språk arbetade han på 1960-talet som folkskollärare hos Jamalo-nenetserna i nordvästra Sibirien och var under några år redaktör för veckokulturtidskriften "Skäran och hammaren"; avskedades av politiska skäl. Debuterade 1967 med diktsamlingen Vargvärnet och har hittills utgivit sex diktsamlingar, en urvalsvolym och en volym med samlade dikter. Fri författare sedan 1974. Verksam som översättare, oftast i samarbete med hustrun Ly Seppel (också hon lyriker), bl a från turkiska, finska och ryska.

Donaldas Kajokas
född 1953 i Litauen, är en experimentell och nyskapande poet som blivit mest känd för sina miniatyrer, sjuradiga fragment på gränsen mellan poesi och prosa. Kajokas har publicerat sex diktsamlingar och en essäsamling. Han arbetar som redactor för tidskriften Nemunas och bor I Kaunas. Donaldas Kajokas vann Litauens nationella pris år 2000.

John McGuckian
född i Ballymena, Irland, har publicerat dikter i olika irlänska tidskrifter och radio och gav nyligen ut samlingen Talking with My Brother.

Medbh McGuckian
född i Belfast 1950 där hon fortfarande bor. Hon debuterade 1982 med diktsamlingen The Flower Master, fortsatte med Venus and the Rain 1984, On Ballycastle Beach 1988, Marconi's Cottage 1991, Captain Lavender, 1994 och Drawing Ballerinas 2001. De flesta av hennes diktsamlingar har kommit ut i flera upplagor och 1997 utgavs hennes Selected Poems. Hon har belönats med många litterära priser, bl a The Cheltenham Award och Bass Ireland Award for Literature.

Eva Runefelt
född 1953, är en av de främsta lyrikerna i den generation som framträdde på 70-talet. Hon debuterade dock med romanen I Svackan men har sedan dess renodlat lyriken i samlingar med titlar som En kommande tid av livet, Åldriga och barnsliga trakter, Längs ett oavslutat ögonblick, Hejdad tid (noveller) och Mjuka mörkret . Hon har också skrivit operalibretto och konstkritik i Svenska Dagbladet. Runefelt har fått många litterära utmärkelser, bl a Bellmanpriset 1997 och Samfundet De Nios stora pris. Hennes senaste bok I Djuret , kom ut 2001.

Cathal Ó Searcaigh
född i Donegal och bor fortfarande där, vid foten av Mount Errigal. Han skriver på gaeliska och har publicerat flera prisbelönta diktsamlingar bl a den tvåspråkiga Homecoming/An Bealach 'na Bhaile 1993 och An Tnúth leis an tSolas 2001. Han skriver också dramatik, titeln på hans gaeliska pjäs Mairimid leis na Mistéirí Tá an Tóin at Titim låter exotiskt och spännande. Den senaste pjäsen Ghealaí, 2001, är baserad på sagan om Salomé. 1997 gjordes en prisbelönad film på Gort nagCnámh.

Marie Silkeberg
född 1961, poet, dramatiker, översättare, essäist. Debuterade 1990 med diktsamlingen Komma och gå och har sedan givit ut samlingarna Alkustisk Alhambra och Imorgon, imorgon. 1995 skrev hon en pjäs för Uppsala stadsteater, Jeanne dÁrc - en stor seger. Har skrivit essäer om poetik och språk och om författarkollegor, om bl a Pia Tafdrup.

Jan Henrik Swahn
född 1959 i Lund, bor numera i Stockholm/Johanneshov. Debut som romanförfattare med Jag kan stoppa ett hav 1986. Sedan dess har Swahn skrivit ytterligare sex romaner, den senaste Vandrarna (2001) för vilken han fick Göteborgs-Postens litteraturpris. Swahn är sedan många år verksam som översättare av främst poesi och dramatik från danska, franska, grekiska och polska. Han har introducerat flera intressanta författarskap för en svensk publik. I höst kommer en översättning av den grekiske poeten Janis Tzanetakis att ges ut av Östersjöns författar- och översättarcentrum.

Pia Tafdrup
född 1952 i Köpenhamn, är känd som en av Nordens främsta lyriker. Hon debuterade 1981 med Når der går hul på en engel och har sedan dess givit ut 8 diktsamlingar, den senaste Hvalerne i Paris, 2002. Hon har mottagit en rad utmärkelser för sitt författarskap vilket inkluderar såväl poesi som dramatik. Med Över vattnet går jag skrev hon den första kvinnliga poetiken i nordisk litteratur. Hon är också medlem av danska akademin och hennes verk finns översatta till ett tiotal språk. 1999 erhöll Pia Tafdrup Nordiska Rådets stora litterära pris för sin diktsamling Dronningeporten.

Vladimir Tarasov
musiker (trummor) - född 1947 I Archangelsk i nordvästra Ryssland. Efter musikstudier I hemstaden och I Moskva flyttade han 1968 till Vilnius i Litauen. I många år har han varit solist i den statliga filharmoniorkestern i Vilnius. Tarasov har deltagit i över femtio olika musikprojekt som alla har resulterat i LP- eller CD-inspelningar. 1971 - 1986 var han medlem i den berömda Ganelin-Tarasov-Chekasin Trio. Han har gjort ett flertal kompositioner för film, teater och orkester och har även arbetat som bildkonstnär

Björner Torsson
född 1937. Bosatt på Gotland sedan 1983. Debuterade 1964 med Duvor i oljeregnet och har därefter givit ut åtta diktsamlingar, den senaste I skuggan av en hare. Bonniers, 2001., Skriver också essäer och artiklar inom området arkitektur och bildkonst. Har genomfört
flera projekt i samarbete med bildkonstnärer, performancegrupper och koreografer. Belönad med flera litterära priser bl a Bellmanpriset 1998.


 

Events 2017
Events 2016
Events 2015
Events 2014
Events 2013
Events 2012
Events 2011
Events 2010
Events 2009
Events 2008
Events 2007
Events 2006
Events 2005
Events 2004
Events 2003


Previous events

Events archive


Special events

Den Europeiska Översättarsmedjan
Think Future - Do Now