Belarus Litteraturprogram
5 maj, kl 19:00 på Almedalsbiblioteket.

med:

Barys Pjatrovitj

Dmitrij Strotsev

Hanna JankutaFoto © Lena Pasternak

Barys Pjatrovitj är författare och grundare av den enda oberoende litterära tidskriften i Belarus: Dziejaslou. Han valdes 2011 till ordförande för det fria belarusiska författarförbundet, som aktivt försvarar belarusiska författares yttrandefrihet och konstnärliga frihet. 2021 förbjöds författarförbundet av den belarusiska regimen.

Barys Pjatrovitj senaste bok på svenska är Belarus: Fresker (2022). Där skildrar han i korta ögonblicksbilder Belarus efter det illegitima presidentvalet i augusti 2020, med de stora folkliga protesterna och regimens brutala svar. Men i hans dikter finns också hoppet om framtiden och tilltron till språket och litteraturen.
Foto © #freeallwords.org/

Dmitrij Strotsev är en av Belarus mest framstående och kända poeter. I samband med det illegitima presidentvalet i augusti 2020 publicerade han nästan dagligen dikter på sociala medier där han skildrade den folkliga resningen, gemenskapen och hoppet, men också det brutala våldet från regimen sida. I oktober 2020 greps Strotsev och satt fängslad under två veckor. Strotsev är också förläggare, och leder nu ett projekt för utgivning av belarusisk litteratur utomlands.

Ett urval av de dikter Strotsev skrev och lade ut på sociala medier under 2020 har publicerats på svenska i boken Belarus omkullkastat (2021).
Foto © #freeallwords.org/

Hanna Jankuta är författare, översättare och litteraturvetare. Hon har skrivit poesi, prosa, barnlitteratur och en rad artiklar och essäer om litteratur och feminism. Hon översätter från engelska och polska till belarusiska.

Hanna Jankutas senaste poesibok Constitution har översatts till flera språk, bland annat engelska. Den är en poetisk version av artiklarna i den belarusiska konstitutionen, och berättar om protesterna och repressionen i Belarus, den militaristiska politiken, före och efter invasionen i Ukraina 2022, och även om klimatförändringarna. Temat för dikterna är begreppet makt och det totalitära samhället.