Previous

festivals

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

15 Internationella Poesifestivalen på Gotland
15 internationella poesifestivalen på Gotland arrangerad av Östersjöns författar- och översättarcentrum

Östersjöns författar- och översättarcentrum genomförde den 15e upplagan av den internationella poesifestivalen på Gotland. Festivalen invigdes den 21 augusti vid ÖFÖC:s hus på Klinten i Visby och avslutades efter fyra intensiva dagar den 24 augusti i Almedalsbiblioteket med ett ur-uruppförande av föreställningen Evigheten

SAMTAL - mellan författare om kärlek, om poesiöversättning och evigheten, mellan konstarterna - var årets tema

Festivalen invigdes i Visby i direkt anslutning till det hus, med stadens bästa utsikt, där tusentals böcker har skrivits och översatts och där tusentals litterära och mänskliga möten ägt rum. Festivalen inleddes med tal och litterära smakprov som följdes av klockspel, bubbel, öppet hus och vernissage. Festivalen fortsatte samma kväll med ett program på Almedalsbiblioteket.

Under festivalens fyra intensiva dagar fanns möjlighet att höra poesi på hindi, ett språk som härstammar direkt från Sanskrit, att lyssna på rumänskan Liliana Ursus extraordinära poetiska röst, på den estniska poesins regerande drottning Doris Kareva, att njuta av grekiskan framförd av unga grekiska författare som öppnat dörren på glänt till samtida grekisk poesi och filosofi. Man hade också tillfälle att höra Cecilia Hansson och Inger Bråtveits Love-dokumentär, ett destillat av en poetisk dialog som startade i Visby för ettochett halvt år sedan. Texterna blev utsagda, ifrågasatte och anropade.

Allt med svensk översättning…

Årets festivalprogram och deltagarurval var i mångt och mycket ett resultat av professionella och personliga dialoger mellan författarna. Doris Kareva och Liliana Ursu, Cecilia Hansson och Inger Bråtveit, Christos Chrissopoulos och Giorgos Chantzis, Teji Grover och Birgitta Wallin. Alla befinner de sig mitt i ett pågående litterärt samarbete.
Resultat? Det blev spännande möten med diverseklingande språk, stor poesi som vädrar alla känslorum. Publiken kunde också ta del av ett samtal om poesiöversättning - ”lost and found in translation” (eller handlar det kanske mer om det man så exakt uttrycker på norska ”gjendiktning”?). Dessutom hade man ett gyllene tillfälle av förtrollas av arabiskan i poeten och Palestinska PEN-ordföranden Hannah Awwads framförande.

Lördagens fullspäckade program, med läsningar i Klintehamn och Roma, avslutades inomhus (istället för det planerade ”utomhus – om vädret tillåter!”) på Klinten i Visby med en stor vacker film av regissören, tillika poeten, Theodoros Angelopoulos, Evigheten och en dag.

Festivalen avslutades på söndagen med Doris Kareva och STRÅF, där den sjungande stråkkvartetten tillsammans med pianisten och tonsättaren Stefan Forssén för första gången framförde en del ur föreställningen Evigheten, med text av Doris Kareva och musik av Stefan Forssén.

Festivalens affisch designades av den litauiska författaren och konstnären Sigute Chlebinskaité.

Festivalen arrangeras med stöd av Nordiska kulturfonden och EU Kulturprogram och i samarbete med Almedalsbiblioteket, Kapitelhusgården, Gotland Konstmuseum, Klintehamn bibliotek, Roma Kungsgård, Tidskriften Karavan, KF Roxy, Folkets Bio, Film på Gotland


 

Program

Texter

Deltagare

In English

Se ett inslag om festivalen på SVT HÄR