Previous

festivals

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

16 internationella poesifestivalen
24 - 30 augusti 2009
Den 16e internationella poesifestivalen på Gotland startade den 24 augusti med upptakt i Stockholm i samarbete med Rumänska kulturinstitutet.
Festivalen fortsatte sedan till Gotland, med ett fullspäckat program som bjöd på skön och utmanande ord-, dans- och bildkonst, - allt i poesins tecken. Bland årets festivaldeltagare fanns bland andra Mircea Cartarescu, Ann Jäderlund, Pia Tafdrup.
I samarbete med Länsmuseet på Gotland testade Poesifestivalen i år ett nytt koncept - poesi på torget, läs: Stora Torget i Visby, där - S:ta Karins spektakulära kyrkoruin och anslutande klosterlänga blev festivalens hemmascen, där samtliga Visbylokaliserade programpunkter genomfördes.
Festivalen reste även till södra Gotland och gästade Klintehamn bibliotek och Vamlingbo prästgård.

Fotoalbum

Lyssna på en radiointervju med Mircea Cartarescu härDeltagare

Ann Jäderlund / Sweden
Giannina Braschi / Puerto Rico - New York
Mircea Cartarescu / Romania
Ioana Nicolaie / Romania
Tomi Kontio / Finland
Pia Tafdrup / Denmark
Magnus William-Olsson / Sweden
Birute Mar / Lithuania
Efva Lilja / Sweden
Agnes Monus / Sweden - visual arts
Mikael Lundberg / Sweden - visual arts
Inger Johansson / Sweden - translation
Manni Kössler / Sweden - translation
Emilio Estrada / Cuba - Sweden. Musician
Roberto Arán/ Chile - Sweden. Musician
Li Li / China - Sweden
Wang Jiaxin, Lan Lan, Shen Qi, Zhou qiang / ChinaTill torgs med Poesifestivalen!

Som en illustration till Gotlands kommuns planer för ny utformning och användande av Stora Torget i Visby utspelade sig större delen av årets internationella Poesifestival just här! Östersjöns författar- och översättarcentrum arrangerade tillsammans med en rad samarbetspartners den 16:e festivalen där större delen av ett mycket varierat program utspelades i hjärtat av världsarvet. Poesi och prosa blandades med musik, dans och film och S.ta Katarina ruin med klosterlängan blev sceniskt centrum under större delen av denna breda kulturmanifestation.

Årets poesifestival mjukstartade i Stockholm måndag 24 augusti med ett kvällsprogram i samarbete med Rumänska kulturinstitutet där bl a Mircea Cartarescu medverkade. Det blev alltså en upptakt med en författare som nämns i nobelprissammanhang och som sedan medverkade under hela festivalen på Gotland.

Under onsdagskvällen kunde man ta del av kinesisk litteratur genom ett samtal med poeten Li Li och fyra författarkollegor på Östersjöns författar- och översättarcentrum i Visby.

Torsdag 27 augusti kl 14.00 öppnades utställningen Varför är vi inte i paradiset? Frågan avslutar Ann Jäderlunds senaste diktsamling och utgör en klangbotten för mötet mellan poeter och konstnärer och inbjudna gäster på Moderna Museet, varifrån utställningen kom direkt till S:ta Katarinas klosterlänga. Grunden är de regelbundna samtal som inleddes 2006 mellan poeterna Ann Jäderlund och Magnus William-Olsson samt konstnärerna Agnes Monus och Mikael Lundberg, som samtliga medverkade vid vernissagen och under festivalen. Utställningen var öppen t o m 5 september

Den officiella invigningen av årets festival skedde sedan under torsdagen och förrättades av Cecilia Wikström, präst och EU-ledamot.

Den 16:e internationella poesifestivalen på Gotland var sedan i rullning och vi bjöds som publik på ett otroligt rikt och varierat innehåll! Några namn känner tidigare festivalbesökare igen - andra är spännande och nya. Vi togs med på en resa genom olika språkliga och konstnärliga uttryck och experiment där författarnas hemvist är mycket bred. Programmet innefattade bl a uppläsningar av poesi och prosa, bild/performance, samtal, dans och musik - under festivalen medverkade Emilio Estrada och Roberto Arán, just nu aktuella på Länsteatern.

Dansen fick ett särskilt utrymme då koreografen Efva Lilja under lördagen visade filmen A Movement of Time samt genom olika uttryck redovisade sitt förhållningssätt till dansformens poetik i föreställningen Om Dans som samhällsomstörtande kärleksförklaring.

Efter tre programtäta dagar då Poesifestivalen manifesterade Stora Torget och S:ta Katarina som en gränslös kulturmötesplats reste deltagare och publik söderut. "Poesibuss" avgick kl 11.00 från Österport där alla kunde medfölja och söndagen bjöd på program på Klintehamns bibliotek och Vamlingbo prästgård.

Alla detaljer annonserades återkommande i dagspressen under festivalveckan samt fanns på hemsidan www.bcwt.org och här presenterades även samtliga deltagare ingående .

Alla program var gratis inkl. resan med "Poesibussen" och samtliga texter som presenterades under Poesifestivalen lästes även i svensk översättning!

Böcker av de medverkande författarna fanns till försäljning.


originalteckning av Sjón

16 internationella poesifestivalen

Deltagare

Program

Fotoalbum

In English